Wafle ryżowe są doskonałym rozwiązaniem przede wszystkim dla osób nietolerujących glutenu. Wspomniany produkt przede wszystkim dostarcza bardzo cennych składników odżywczych. Ponadto ogromnym atutem wafli ryżowych jest fakt, że można je konsumować w formie zdrowej przekąski, albo stworzyć w oparciu o nie pyszne kanapki. Warto mieć świadomość, że omawiany rodzaj wafli składa się z oleju rzepakowego i mąki gryczanej. Ponadto zawiera stosunkowo dużą ilość błonnika.

Czym dokładnie jest gryka?

Należy mieć przede wszystkim świadomość, że gryka nie jest w żadnym stopniu związana z pszenicą. Posiada bowiem zielone liście w kształcie serca, a także biała, drobne kwiatki. Warto zaznaczyć, że gryka uprawiana jest obecnie praktycznie w całej Azji, a także niektórych częściach Ameryki Południowej i Europy. Grykę zalicza się również do pseudozbóż. Omawiany produkt jest bardzo bogaty nie tylko w białko, ale również błonnik i inne istotne składniki odżywcze. Warto także zdawać sobie sprawę, że gryka zawiera stosunkowo duże ilości magnezu, niacyny, kwasy foliowego, manganu, fosforu czy witaminy B6. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że gryka może być stosowana bardzo podobnie do amarantu. Ponadto z mąki gryczanej można bez żadnego problemu zrobić bardzo dobry makaron, płatki owsiane czy naleśniki.

Wafle ryżowe zapobiegają ryzyku cukrzycy

Wafle ryżowe zawierają w swoim składzie bardzo małe ilości węglowodanów. Wyróżniają się ponadto stosunkowo niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo omawiany rodzaj wafli zdecydowanie ułatwia wchłaniać składniki odżywcze do krwiobiegu. Produkt także jest w stanie regulować poziom cukru we krwi. Nie można zapomnieć, że wafle cenione są za zapobieganie zmęczeniu, problemom z metabolizmem czy nawet stanom zapalnym.

Produkt wpływa na poprawę trawienia

Warto zdawać sobie sprawę, że produkt jest bardzo bogaty w błonnik. Zdecydowanie poprawia także pracę całego układu pokarmowego, a także reguluje ruchy jelit. Wafle gryczane mogą także zapobiec stresowi oksydacyjnemu  w przewodzie pokarmowym.

Wafle ryżowe są cennym źródłem białka

Omawiany produkt jest również doskonałym źródłem białka dla wegetarian. W jego składzie znajduje się około 12 aminokwasów. Wafle dostarczają także potrzebnej energii i wspomagają rozrost mięśni. Ponadto zawierają znacznie więcej białka w porównaniu do prosa, kukurydzy, pszenicy i ryżu. Można bez żadnego problemu spożywać wafle ryżowe minimum trzy razy w tygodniu. Warto pamiętać, aby zaopatrzyć się w wafle ryżowe renomowanej firmy.

Food obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com